Dobré jídlo dobře chutná a taky hezky vypadá! A taková tradiční asijská surovina jako rýže vůbec nemusí být nudná. Co si jí takhle zkusit udělat barevnou? Způsobů na zbarvení rýže existuje mnoho, v tomto článku si probereme ty nejzákladnější metody. Nebude vás to stát ani hodně peněz a ani hodně času :). Konkrétně si ukážeme, jak z dostupných surovin získat dvě jednoduché barvy: zelenou a oranžovou.
Zelené přírodní barvivo
- Zelené barvivo získáte z listů špenátů - stačí vám 1-2 hrsti špenátu
- Špenát vložte do mixéru
- Přidejte přibližně půl sklenice vody , tj. 100 - 150 ml
- Chvíli mixujte, dokud neuvidíte malé kousky špenátu (pokud je směs moc hustá, přidejte dle uvážení vodu navíc)
- Potom nechte tekutou směs aspoň 10 minut stát - je to důležitý krok, aby špenát stihl uvolnit barvivo do vody
- Poté směs zceďte - získaná obarvená voda je přírodní barvivo pro rýži
- Tekutinu aplikujte v malých dávkách (čajové lžičky) na uvařenou rýži a průběžně promíchávejte, dokud nedocílíte požadovaného odstínu barvy
- POZOR! Aplikujte vodu raději po menších dávkách (jinak nebude lepit a bude taková kašovitá)
Oranžové přírodní barvivo
- Pro oranžovou barvu použijeme mrkev (stačí jedna mrkev nakrájená na kousky)
- Kousky mrkve poté vložte do mixéru a přidejte cca půl sklenice vody (100 - 150 ml)
- Nechejte chvíli mixovat (postupujeme stejně jako u špenátu)
- Směs necháme 10 - 15 min stát aby se barva uvolnila do vody
- Směs potom zcedíme a získáme "oranžovou vodu" (malé kousky rozmixované mrkve nevyhazujte a nechte si je stranou)
- Oranžovou vodu v malých dávkách aplikujeme na rýži a postupně promícháme do požadovaného odstínu
- A pokud chcete, aby rýže lepila (např. pro onigiri) a nebyla kašovitá, tak přidávejte vodu raději po menších dávkách ;)
TIP: Jak už jsme avizovali, nevyhazujte rozmixovanou mrkev. Lze ji využít k dalšímu “barvení” - dejte na drobno rozmixovanou mrkev na pánev a krátce osmahněte (můžete i lehce osolit a opepřit). Tuto směs pak smíchejte s rýží a vyjde vám zdravá mrkvová varianta, která vypadá a chutná ještě lépe! :)
Onigiri z mrkvové rýže (takový mix japonské a korejské kuchyně)
Shrnutí
Výhodou domácích barviv je, že jsou 100% přírodní a k jejich výrobě používáte dostupné suroviny, které najdete buď doma anebo seženete v prodejně potravin. Nicméně, pokud toužíte po sytějších barvách, tak doporučujeme přečíst si navazující článek (2. díl). Tam se dozvíte o úplně odlišných způsobech barvení rýže :).