Jak na barevnou rýži (2. díl)

V předchozím článku jsme si ukázali jak udělat barevnou rýži pomocí přírodních surovin, které najdete v jakémkoliv supermarketu. Rýži jde obarvit ale i méně náročným způsobem - potravinářskými barvivy.

 

Potravinářské barvivo všech druhů a odstínů zakoupíte buď ve větších supermarketech (v sekci potřeb Pečení) nebo ve specializovaných obchodech s cukrářskými potřebami. Každé barvivo se používá jinak, proto doporučujeme důkladně si prostudovat návod k použití než začnete cokoliv dělat ;). Nehledě na typ barviva, existují dva způsoby jak na to!

 2-potravinarske-barvy-na-ryzi

Potravinářská barviva rozpuštěná ve vodě mají velmi sytou barvu

 

Barvení po vaření

  • Barvivo rozpustíte v požadovaném množství ve vodě.
  • Uvařenou jasmínovou rýži (lze použít i sushi rýži) dejte do větší misky a přidávejte obarvenou vodu postupně po malých dávkách (malá čajová lžička).
  • Vše pečlivě promíchejte až se barva úplně vsákne.
  • Opakujte postup dokud nedocílíte požadovaného odstínu.
  • POZOR! Moc vody rýži škodí. Nebude pak lepit a bude “na kaši”. Proto barevnou vodu vždy aplikujte postupně a v menších dávkách :)

 

4-barevna-ryze-dobarveni2  3-barevna-ryze-dobarveni1

Přidáním barviva až po uvaření získá rýže jemné barevné tony. Na obrázcích je vidět tvorba účastníků našich workshopů.

 

Barvení před vařením

Druhým způsobem je rovnou uvařit rýži v obarvené vodě.

  • Rýži opláchněte (omyjte) a vložte do rýžovaru.
  • Potravinářské barvivo rozpusťte ve větším množství vody, kterou následně přilijte do rýžovaru (doporučuje se cca 1 díl rýže = 1,5 dílu vody).
  • Uveďte rýžovar do chodu a barevná rýže je na světě :). Kdo nemá rýžovar, tak klasický hrnec bude stačit - jen pozor ať se vám rýže nepřipálí.

Výhoda tohoto postupu tkví v úžasné lepkavosti rýže, která je pak ideální pro tvarování. Navíc rýže překvapivě chutná stále dobře (pokud jste použili přiměřené množství barviva dle návodu).

5-barevna-ryze-z-ryzovaru

Rýže chytne velmi sytou barvu :D, pokud barvivo přidáte rovnou do rýžovaru nebo do hrnce, kde se rýže vaří.

 

Pokud vás zaujala kreativní tvorba barevné rýže a chcete si jí vyzkoušet, určitě budeme rádi, když nám dáte vědět, jak se vám to povedlo (klidně nám i zašlete fotku). Pokud si nebudete vědět rady, tak se na nás klidně obraťte. Rádi vám pomůžeme - ať už přes Facebook, emailem nebo i telefonicky :)